Bandenspanning

bandenbandenbandenbandenbandenbandenbandenbanden

Hoe weet ik of mijn banden op spanning zijn?

Als er echt iets mis is, dan merkt u meestal vaak vanzelf. Het weggedrag van uw auto is anders en uw auto gaat zwaarder sturen. Een te lage of te hoge spanning van uw autobanden kan abnormale of overmatige slijtage, oververhitting, een te hoog brandstofverbruik en zelfs het gevaar van een klapband opleveren. Voortdurend spanningsverlies geeft aan dat er iets mis is met de band of het wiel. Maar meestal merkt u niets of nauwelijks dat uw banden niet de juiste spanning hebben. Daarom dient u regelmatig de bandenspanning te/laten controleren.

Wat is de juiste spanning van mijn banden?

In het instructieboekje van uw auto staat meestal de juiste bandenspanning vermeld. Is dit niet het geval dan staat het ook op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het benzineklepje.

Of klik hier voor de bandenspanningstabel met de meest voorkomende modellen.

Controleer alleen koude banden, want dan krijgt u de juiste spanning. Een band is nog koud als u er niet meer dan 3 kilometer mee heeft gereden. Als u uw bandenspanning gaat controleren vergeet dan niet uw reserveband. Deze krijgt de hoogste adviesspanning. Bij een lekke band kan de reserveband op de juiste spanning meteen z’n werk doen.

Kan ik ook banden controleren als ik net heb gereden?

Ja. Als u niet meer dan 3 kilometer heeft gereden, dan zijn de banden nog koud. Heeft u verder dan 3 kilometer gereden, dan moet u de waarde verlagen met 0,3 bar om tot de juiste bandenspanning te komen. De bandenspanning stijgt namelijk als banden warmer worden. Controleer zo snel mogelijk de banden opnieuw als ze koud zijn. Dat is nadat u minstens 10 minuten heeft gewacht tot de banden zijn afgekoeld.

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning?

Afgezien van de veiligheid, zijn dit de consequenties voor uw brandstofverbruik en de levensduur van uw band.

Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 10%.
Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 25%.
Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 45%.

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning (laten) controleren?

Wij adviseren u de bandenspanning elke maand te controleren. Hierdoor houdt u de banden op spanning, rijdt u veilig en comfortabel en bespaart u al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 100,- per jaar.

De kosten van bandenspanning controleren

Bij Garage en Anders controleren wij gratis de bandenspanning voor u. Waarbij we ook gelijk de banden zelf nakijken. Zodat u weer met een goed gevoel op pad kan.

Heeft Garage en Anders ook autobanden?

Op onze andere website, bandenanders.nl, verkopen wij autobanden. Daar kunt u de banden vinden die u zoekt.Klantenservice

050 711 9005

Openingstijden

MA - VR

9.00 - 17.00

ZA

9.00 - 14.00

Adres

Stockholmstraat 8
9723 BC Groningen