Distributieriem

distributieriemendistributieriemendistributieriemendistributieriemen

Distributieriem / distributieketting vervangen

Waarom moet een distributieriem worden vervangen? Als je een distributieriem niet tijdig vervangt loopt u het risico dat de distributieriem breekt waardoor er veel schade aan de motor kan ontstaan. Dit is in het algemeen een hele dure reparatie. De kosten variëren van honderden tot enkele duizenden euro’s. Daarom ons advies: laat uw distributieriem op tijd vervangen.

Wanneer moet ik mijn distributieriem vervangen?

  • Het is raadzaam een distributieriem preventief te vervangen bij aanschaf van een nieuwe auto tenzij er duidelijk is aangegeven wanneer de distributieriem vervangen is.
  • Bij 60.000 tot 120.000 km / of om de 5 jaar worden de meeste distributieriemen vervangen, maar let wel op, dit kan per auto type verschillen.
  • In het instructieboekje staat netjes aangeven wanneer de distributieriem moet worden vervangen.

Als uw distributieriem toe is aan vervanging dan wordt deze door Garage en Anders, in combinatie met de loop/spanrollen, vervangen. Bij sommige auto’s loopt de waterpomp ook over de distributieriem, het is dan ook raadzaam om tegelijk de waterpomp te laten vervangen. Dit kan toekomstige extra kosten besparen omdat de kans groot is dat de waterpomp zal gaat lekken.
Als de waterpomp gaat lekken dan zal je de distributieriem er weer uit moeten halen om bij de waterpomp te komen (de distributieriem moet dan waarschijnlijk ook vervangen worden omdat er koelvloeistof op gekomen is).

Functie van de distributieriem

De distributieriem zorgt ervoor dat de nokkenas, of bij sommige motoren zelfs meerdere nokkenassen, door de krukas wordt aangedreven. Het is van cruciaal belang dat de krukas en de nokkenassen op elkaar zijn afgesteld. Dat gebeurt tijdens de montage van de riem. De kleppen moeten in functie van de stand van de zuigers op het gepaste moment open- en dichtgaan. Die timing kan in het gedrang komen door een slechte montage, maar ook wanneer de getande riem een tandje overspringt zoiets kan alleen door een slechte riemspanning. Voor elke motor bestaat een spanningswaarde van de distributieriem en die waarde is door de constructeur vastgelegd. De spanning van de riem wordt op peil gehouden door de spanrol en de meelooprol.

Levensduur van de distributieriem

De levensduur is afhankelijk van uw rijomstandigheden en het type auto, in het meeste geval wordt deze om de 100.000 km of om de 5 jaar vervangen.

In het instructieboekje van uw auto wordt een advies gegeven wanneer u de distributieriem moet laten vervangen.

Wat kost het vervangen van een distributieriem?

De kosten om een distributieriem te vervangen zijn afhankelijk van wat voor auto u heeft (type, merk, bouwjaar, motor, etc.). Om precies te weten wat u moet betalen voor de distributieriem kunt u het beste even contact met ons opnemen, dan krijgt u van ons een scherpe offerte.Klantenservice

050 711 9005

Openingstijden

MA - VR

9.00 - 17.00

ZA

9.00 - 14.00

Adres

Stockholmstraat 8
9723 BC Groningen