V-snaar

distributieriemendistributieriemendistributieriemendistributieriemen

Wat is eigenlijk een V-snaar?

Een V-snaar wordt ook wel een V-riem genoemd. Dit is een riem die zorgt voor de aandrijving van de volgende onderdelen namelijk:

  • Dynamo
  • Krukas
  • Waterpomp
  • Stuurbekrachtingspomp

De V-snaar loopt over poelies die een v-vorm vormen. Dit noemt men ook wel een profiel, deze profielen zijn gestandaardiseerd waardoor het mogelijk is over de hele wereld 1 te kopen. Deze loopt over twee poelies met dezelfde v-vorm. Met een V-snaar kan een groter overbrengingsvermogen worden bereikt. Doordat de poelies de V-snaar strak kunnen aantrekken wordt hierdoor de slippen van de V-snaar zoveel mogelijk tegen gegaan.

Een V-snaar wordt in een auto gebruikt voor de niet-synchrone aandrijvingen, alle aandrijvingen die desnoods iets mogen slippen, zoals bijvoorbeeld de dynamo of de koelventilator. Enige slip op deze poelies is geen probleem, als het maar niet te veel wordt. Als een V-snaar te laag is gespannen zal deze gaan slippen, vaak in combinatie met koud weer. Het bekende gepiep onder de motorkap is dus de oorzaak van een te slap gespannen V-riem. Deze situatie dient men zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe komt de V-snaar aan zijn naam?

De benaming V-snaar komt omdat deze riem een v-vorm vormt, als u de V-snaar van dichtbij bekijkt zult u zien dat de doorsnede van deze riem een vorm van een v heeft. Door deze v-vorm is het makkelijker de spanning te handhaven en ook heeft de V-snaar een groter aangrijpend oppervlak op de poelies. De gewone V-snaar kunnen we opdelen in drie onderdelen namelijk:

  • Het onderste deel van de V-snaar is gemaakt uit een kunststof of rubber die goed drukkrachten kan opnemen omdat de riem sterk wordt gebogen rond de poelie.
  • Het centrale deel, van de V-snaar kan bestaan uit katoen of staaldraadjes en dergelijke, deze dienen om de trekkracht over te brengen van de ene op de andere schijf.
  • Een V-snaar heeft een rubbersoort die goede trekkracht heeft om de trekkrachten van de buiging op te nemen.

Wat kost het nu om een V-snaar te vervangen?

De kosten om een V-snaar te vervangen zijn afhankelijk van wat voor auto u heeft en wat de lengte van de V-snaar moet zijn, om precies te weten wat u moet betalen voor de V-snaar kunt u het beste even contact met ons opnemen dan krijgt u van ons een scherpe offerte.Klantenservice

050 711 9005

Openingstijden

MA - VR

9.00 - 17.00

ZA

9.00 - 14.00

Adres

Stockholmstraat 8
9723 BC Groningen